Monthly Archives: Ekim 2016

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

cocuklarda-mahremiyet-egitimiÖzellikle son yıllarda çocuklara yönelik şiddet ve cinsel suistimaller korkunç boyutlara ulaştı. Neredeyse her gün haber bültenlerinde, sosyal medyada farklı yaş gruplarından birçok çocuğun ve ailenin yaşadığı korku dolu deneyimleri duyar olduk. Bu durum hepimizi endişelendirdiği ve alarma geçirdiği gibi, çocuklarımızı bilinçlendirme konusunda neler yapabiliriz sorusunu da gündeme getirmektedir.

Peki bizler aileler olarak çocuklarımızı korumak ve bilinçlendirmek konusunda neler yapabiliriz?

Aslında bu sorunun cevabı, çocuklar ve ailelerle yıllardır çalışan bir psikolog olarak kişisel bir gözlemimi paylaşmak ihtiyacını doğurdu. Biz, yeni nesil “bilinçli” ebeveynler olarak,  çocuklarımızı çok daha özgür, kendine güvenen, kısıtlamalar olmaksızın büyütmeye çalışırken bazı hatalar yapabiliyoruz. Bu noktada gözden kaçırdığımız en önemli şeylerden biri de çocuklarımızı büyütürken onlara “mahremiyet eğitimi” vermeyi gözden kaçırabiliyor oluşumuz. Peki nedir bu “mahremiyet eğitimi”?

Sonbahar Depresyonu – Yorgunluğu

sonbahar-depresyonuGüneş yerini yavaş yavaş bulutlara bırakmaya başladı, geceler uzadı gündüzler kısaldı. Sıcak havalar yerini soğuk ve yağmurlu havalara bıraktı. Çiçekler, yeşillikler azaldı, ağaçlar yapraklarını dökmeye başladı. Yeşilliklerin, sıcaklıkların ve güneşin etkilerinin gitmesi ile birlikte sizin de enerjiniz, canlılığınız ve içinizdeki mutluluk ta gitmeye mi başladı. Eğer cevabınız evetse bu yazıyı dikkatle okuyun çünkü sizde bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Bahar yorgunluğu ve bahar depresyonu sonbaharın bu ilk haftalarında birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük, enerji eksikliği, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta uyuşukluk – karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir. Bahar aylarında havadaki elektrik yükünün artması ile, özellikle büyük şehirlerde bu elektrik yüküne hava kirliliğinin ve çevre gürültüsünün de eklenmesiyle belirtiler daha da artar.