Çocuk Değerlendirme Testleri Eğitimi

Çocuk Değerlendirme ve Dikkat Testleri 

çocuk değerlendirme testleriAmacı:

1. Çocukları sağlıklı bir şekilde gözlemlemek ve gelişimlerini takip edebilmek için, bir takım değerlendirme araçlarını bilmek ve bunları etkin bir şekilde kullanabilmek için yeterli donanım, bilgi ve beceriye sahip olmak.

2. Normal ve anormal dışı davranış gösteren tüm çocukların gelişim takibinin yapılabilmesi ve normal seyrinde gitmeyen gelişim alanlarının saptanabilmesi için uygun değerlendirme aracının kullanılabilmesi.

3. Takvim yaşına uygun beklenen gelişimi göstermeyen çocukların erken dönemde keşfedilip, gelişim değerlendirmelerinin yapılıp, gerekli olduğu taktirde uygun yönlendirme ve müdahalelerini sağlamak.

İçeriği:

Bu program 3 modülden oluşacak şekilde hazırlanmıştır.  (ayrıntılar için daha fazla’yı tıklayın)

MODÜL 1: Çocuğun Psikolojik Değerlendirilmesi

1) Psikolojik Değerlendirme Süreci

2) Psikolojik Değerlendirme Sürecini Etkileyen Etmenler

3) Aile Öyküsü

4) Gözlem ve Görüşme

MODÜL 2: Değerlendirmede Kullanılan Psikolojik Testler

1) Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE):Ankara Gelişim Tarama Envanteri, 0-6 yaş bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini annelerden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir. Çocuğu en iyi tanıyan kişiler olarak annelerin çocuk hakkında verdikleri bilgiler uzun süreli gözleme dayanmaktadır. Çocukların Dil- Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor ,Sosyal Beceri bakım gelişim alanları ve genel gelişim düzeyini tespit etmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

2) Gesell Gelişim Figürleri Testi: Arnold Gessel tarafından geliştirilen ve 10 geometrik şekilden oluşan test çocuklarda ince motor gelişimi ve görsel algı düzeyini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

3) Peabody Resim Kelime Tanıma Testi: 2-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir.

4) Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi: L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, 5-11 yaş arasındaki çocuklara bireysel olarak uygulanır. Bu test, çocuklarda görsel motor algıyı değerlendirmek için gelişimsel bir test olarak kullanılmaktadır.

5) D2 Dikkat Testi: 9-60 yaş arasına uygulanan bir dikkat testidir. Test, seçici dikkati belirlemek için geliştirilmiştir. Ayrıca “psikomotor hız”, “gösterilen performansın kalitesi” gibi dikkatle ilgili becerilerde bu testte değerlendirilmektedir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilecek tek form vardır. En fazla 8 dakika içerisinde test sonlandırılmalıdır.

6) Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi: Çocuğun çizdiği insan resmi ile değerlendirildiği bir testidir.

7) Frostig Gelişimsel-Görsel Algı Testi: Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. 4 ile 8 yaş arasındaki çocuklar başta olmak üzere uygulanabilen bir görsel algı testidir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilmektedir. Bu testte “Görsel Algılama” beş alanda incelenmiştir. Bunlar;

-El-Göz Koordinasyonu

-Şekil-Zemin Ayırımı

-Algılama Sabitliği

-Mekanla Konumun Algılanması

-Mekan İlişkilerinin Algılanması

8) Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı, ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir. Bireysel olarak uygulanan bir performans testi olup görsel belleğin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.

9) Kelime Söyleyiş Testi: Çocuğun konuşmada yanlış çıkardığı seslerin belirlenmesinde ve artikülasyon bozukluğu olan çocukların değerlendirilmesinde kullanılan bir testtir. İfade edici dil becerilerini ölçer. Bu test sonucuna göre çocuğun dil ve konuşma ile ilgili eğitimi planlanır.

10) Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir okul olgunluk testidir. Metropolitan Okul Olgunluk Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşletirme,Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.

11) Porteus Labirentleri Testi: Çocuk ve yetişkinlere uygulanan ve görsel-mekânsal alanda planlama yapabilme ve öngörü yeteneğini ölçen bir testtir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilen bir performans testidir.

12) Frankfurter Dikkat Testi: 60-72 ay arası çocukların dikkatini 90 saniyede değerlendirmek üzere planlanmış bir performans testidir.

MODÜL 3: Rapor Yazma – Etik İlkeler – Değerlendirme

1) Rapor Yazma Teknikler

2) Uygulama ve Değerlendirmede Temel Olan Etik İlkeler

Eğitimci:

Psikolojik Danışman Fazıl Tatar

Not: Ön Kayıt için 02128833677 numaralı telefon veya udalan@psikodestek.com adresi ile iletişime geçip ön kayıt formunu doldurduktan sonra, ön kayıt bedelini (200 TL) bilgisi verilen banka hesabımıza yatırmanız gerekmektedir. Ödeme yaparken lütfen açıklama kısmına isim ve soyisminizi ekleyiniz veya dekontu e-posta adresimize (tugce@psikodestek.com) isim ve soyisminizle birlikte gönderiniz.

Katılım listesi ön kayıt bedeli ödeme sırasına göre oluşturulacaktır, ön kayıt bedeli ödemeyen kişilerin formları geçersiz sayılacaktır.

Katılım kontenjanlarını korumak adına kişi kaynaklı bir iptal söz konusu olduğunda ön kayıt bedelleri iade edilmeyecektir. Psikoeğitim kaynaklı bir iptal durumunda yapılan ödeme kişilere iade edilecektir.

Tarih ve Saatleri:

13 – 14 Nisan 2019

Saat: 10.00 –1800

Kimler Katılabilir: Çocuklarla çalışan veya kendini bu alanda geliştirmek isteyen uzmanlar ve ilgili alanların lisans öğrencileri

Kontenjan sınırlı tutulmaktadır. Kontenjan dolduğu taktirde ön kayıt sistemi kapatılacaktır. Katılımcılar sertifika almaya hak kazanacaktır.

Ücret:

500 TL – (12 testin materyali dahildir.)

Ödeme Planı:

Ön kayıt ödemesi (200 TL) tamamlandıktan sonra geri kalan ücret (300 TL) 13 Nisan 2019 tarihinde eğitim günü ödenecektir.