Erkeklerde Erektil Bozukluk (Sertleşme Bozukluğu)

Erkeklerde Erektil Bozukluk (Sertleşme Bozukluğu)

erkeklerde sertleşme bozukluğu - erektil bozuklukErkeklerde erektil (sertleşme) bozukluğu, cinsel eylemi tamamlamaya yetecek seviyede peniste sertleşme olmamasını, olsa bile sürdürülememesini belirtir. Genç erkekler de yaygınlığı yüzde 8 bulunmuştur. Hayatın daha sonraki dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Elli yaşın üzerinde ortaya çıktığında yüzde 50’sinin kökeninde organik faktörler bulunur. Burada bunu ayırt etmede en önemli belirti uykuda veya sabah uyanıldığında beliren sertleşmedir. Eğer uyku sırasında, sabah uyanınca veya cinsel ilişki dışındaki durumlarda sertleşme oluyorsa bu durum tamamen psikolojiktir.Organik faktörler arasında ise en sık rastlanılan şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, peniste şekil bozuklukları sıralanabilir. Sigara da sertleşme sorununa yol açan en önemli faktörlerden bir tanesidir.

Ereksiyon bozukluğu çok farklı şekillerde olabilir. Bazı erkeklerde cinsel ilişkinin başlangıcından itibaren ereksiyon (sertleşme) oluşmaz, bazılarında ise vajinaya girme aşamasında sertleşme kaybolur. Bazen de cinsel ilişki sırasında sertlik kaybolur.

Cinselliğe ilişkin endişeler, yetersizlik korkusu, cinsel uyarılmanın azalması erkeklerde ereksiyon bozukluğuna yol açabilir. Cinsel işlev bozukluklarından şikayetçi tüm erkeklerin yarısında bu bozukluk vardır.

Erektil Bozukluk (Sertleşme Bozukluğu) Tedavisi

Tedavide davranışçı psikoterapi temeldir. Tedavinin ilk haftalarında eşlerden cinsel birleşmede bulunmamaları istenir. Bu, eşlerin stresini azaltacaktır. Cinsellikte sadece ve sadece aletin sertleşip vajinaya girmesi amaç olmaktan çıkarılıp öncelikle tüm bedenin uyarılması ve bundan alınan hazzın arttırılması gereği önemle vurgulanır. Bu aşamadaki egzersizler diğer cinsel işlev bozukluklarında da uygulanabilir. Tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa o kadar çabuk sonuca ulaşılabilir.