Monthly Archives: Eylül 2014

Soru – Evlilik Heyecanı

Soru: yakinda istemeye gelecekler nisan ,dugun cok heycanlaiyorum heyecan gidermek icin ne yapabilirim bir ilac onerebilir misiniz ? tesekkurler

Cevap: Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, umarım mutlu güzel, sağlıklı ve huzurlu bir evliliğiniz olur. Soru – Cevap bölümümüzde herhangi bir ilaç önerisi yapılmamaktadır ve tüm ziyaretçilerimize önerimiz doktor kontrolünde olmadan arkadaşlarından, internetten, aileden v.b. uzman dışındaki kimselerden ilaç tavsiyesi almamaları ve bu ilaçları kullanmamalarıdır.

Heyecanınız konusuna gelince; bu çok normal değil mi? Hayatınızda önemli bir değişikliğin ilk adımı ve bu adım çok önemli bir adım. Heyecanlanmanız çok normal, bundan dolayı kendinize sıkıntıya sokmayın. Heyecanınızı yatıştırmak için gevşeme egzersizi, nefes egzersizi gibi relaksasyon tekniklerini kullanabilirsiniz. Zihninizde de heyecanınızı çok fazla gün yüzüne çıkarmayın. Başlarda çok heyecanlansanız bile birkaç dakika içinde duruma alışacak ve herhangi bir sıkıntı yaşamadan bu güzel günü atlatacaksınız.

Saygılarımla

Psikolog Uğur DALAN

Soru – kanser sonrası psikolojik etkiler

Soru: Merhaba aslı hanım ben 30 yasında 3 yıllık evlıyım 2011 yılında meme kanserıne yakalandım ıkı göğsüm ve sol kolumdakı lenf bezlerim alındı o zaman bekardım ama esımle arkadaslıgım devam edıyordu tedavılere basladım amelıyat,kemotetapi,ışın tedavisi ve bunların butun yan etkılerını yasadım cok sukur moralım ıyıydı sevdıgım ve ailem ve arkadalarım hep yanımdaydı ve sonra evlendım esım ıyı bır ınsan fakat benım davtanıslarımda ruh halımde degısmeler var hıc bıseyden mutlu olamıyorum iç dunyamda hep sıkıntı yasıyorum sureklı bas agrısı cekıyorum su an tedavım devam edıyo ayda bır ignem var gecıcı menopozdayım onunda sıkıntısı cok kendımı hep guclu gormusumdur fakat artık yoruldugumu dusunuyorum hıc bısey yapmak ıstemıyorum bu evlılıgımede yansıyo artık profesyonel bır kısıden fikir ve önerinizi beklıyorum bizzat karsılıklıda daha konusamadıgım seylerı konusmak isterım sevgiler.

Cevap: Merhaba, Öncelikle canı gönülden geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Umarım en kısa sürede bu hastalığı tamamen atlatır ve sağlıklı bir şekilde hayatınıza devam edersiniz.

Yaşadığınız hastalık maalesef hem fizyolojik olarak, hem sosyal olarak hem de psikolojik olarak kişiyi oldukça etkileyen bir hastalıktır. Tedavi sürecinde fiziksel zorluklar ile birlikte psikolojik travmalar da yaşarsınız. Çok güçlü olduğunuzu hissettiğiniz bir dönemde bir anda düşebilir, moralinizi bir anda kaybedebilirsiniz. Kanser gibi ağır hastalıklar tedavi dönemi boyunca ve tedaviden sonra kişilerde psikolojik etkiler de bırakırlar. Tedavi döneminde depresyon, tedavi döneminde sonra post travmatik stres bozukluğu, hastalığın getirdiği korku ve kaygılara bağlı olarak anksiyete bozuklukları- panik atak gibi psikolojik problemlerin yaşanma ihtimali oldukça yüksektir. Sizin yaşadığınız durum şu anda depresyon belirtilerine benziyor. Travmaların aşamalarından biri olan depresyon aşaması devam ediyor ve çözülmesi gerekiyor. Size en önemli önerim bu süreçte onkolojik tedaviniz ile birlikte psikolojik olarak ta bir destek almanız olacaktır. Bu şekilde bir destek ile bu dönemi çok daha rahat atlatabilir, hayata çok daha hızlı karışabilirsiniz.

Saygılarımla

Psk. Aslı DALAN

Soru – Takıntılarım

Soru: Takıntılarımdan dolayı ölmek üzereyim intihar etmek istiyorum bıktım artık lütfen yardım edin yardım edecek kimsem yok.

Cevap: Merhaba, Öncelikle sakinliğinizi korumalı ve çözüme odaklanmalısınız. Takıntılar bizim obsesif – kompulsif bozukluk olarak adlandırdığımız psikolojik bir problemdir ve kesinlikle tedavisi olan bir durumdur. Bu durumun ortadan kalkması için bir uzmana başvurduğunuzda olumlu yanıtlar alacaksınızdır, merak etmeyin. Takıntılarınıza odaklanmak, onları daha da arttırmak dışında bir işe yaramaz. O yüzden günlük hayatınıza mümkün olduğu kadar devam etmeye özen gösterin.

Saygılarımla

Psikolog Uğur DALAN

Soru – Cinsel İsteksizlik – Vajinismus

Soru :  Esimi çok seviyorum ama cinsel birlikteliğin olacağını düşündüğüm zaman ondan nefret etmek geliyor içimden. Ya kaciyorum yada uyuyorum istemdışıpeki neden ?

Cevap: Öncelikle yaşadığınız durumu iki şekilde adlandırabiliriz. Eşinize karşı hissettiğiniz bu soğukluk cinsel beraberlik yaşamanızı engelleyecek şekilde kaçınma veya kasılmalara, ağrı – acı hissine neden oluyorsa bu durum vajinismustur. Vajinismus yaşayan kişi cinsel beraberlik yaşayamaz ya da çok ağrı ve acılı ilişki yaşar.

Ancak eğer ilişkiye girebiliyor iseniz, sadece isteksizlik durumu varsa cinsel isteksizlik ve başka psikolojik problemlerin belirtisi olabilir. Bu durumda cinselliğe geçmeden önceki duygusal ve romantik zamanlar önem kazanmaktadır. Bir bayanda cinselliğe giden yolun duygulardan geçtiğini düşünürsek, önem vermeniz gereken taraf ilişkinizdeki duygusal yaşantılardır.

Saygılarımla

Psikolog Aslı DALAN

Soru – İnsanlarla Geçinemiyorum

Soru:  merhaba hocam benim insanlarla problemim var geçinemiyorum söylenen herşeyi çok takıyorum özelliklede sinirleniyorum ayrıca kendimi savunamıyorum ifade edemiyorum en ufak bişeye kırılıyorum ve çileden çıkıyorum oturup ağlıyorum günlerce ne yapmalıyım.

Cevap: Merhaba, bu durumun değerlendirmesinde zaman süreci çok önemlidir. Eğer bu sinirlilik ve öfke her daim ve uzun yıllardır var ise kronik bir hal almış demektir, kendinizi ifade etmeye çalışmaktan ve savunmaya çalışmaktan vazgeçmelisiniz. Kendinize güvenmeli, kendinizi ve insanları kabul etmelisiniz. Anca bu şekilde daha rahat, daha huzurlu olabilirsiniz.

Zaman konusu önemli demiştim, eğer bu durum bir süredir bu şekilde ise bunun altında bir depresif duygu-durum bozukluğu yatıyor olabilir. Bu belirtilere ek olarak mutsuzluk, umutsuzluk gibi duygularınız da varsa depresyon tedavisine başlamalısınız.

Saygılarımla

Psk. Uğur DALAN