Monthly Archives: Haziran 2015

Psikosomatik Hastalıklar

İnternet Hastalıkları – Psikosomatik Hastalıklar

psikosomatik-1Günümüz yaşantısında internet her daim elimizin altında, bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda, oturduğumuz bir kafe de. İnternet sayesinde her türlü bilgi, her türlü araştırma elimizin altında. Merak ettiğimiz bir konu olunca hemen her türlü bilgiye bu sayede ulaşabiliyoruz. Peki bu bilgiler her zaman yeterli ve aydınlatıcı olabiliyorlar mı?

Bu yazımda son zamanlarda en sık karşılaştığımız problemler birini “Psikosomatik Hastalıklar”ı farklı bir açıdan ele alacağım.

Hayat çoğunlukla bitmeyen bir mücadeledir, zorluklar, endişeler, üzüntüler her daim etkiler bizi ve bu etkiler her zaman ruhsal etkiler ile sınırlı kalmaz. Stres sonucunda mide kramplara, mide yanmaları görülebilir. Bağırsak problemlerine rastlanır, örneğin pek çoğunuz sınav dönemlerinde cildinizin sivilcelendiğinden şikayet etmişsinizdir veya mideniz bozulmuştur. Yaşanan sıkıntılı bir andan sonra başınız ağrımış, sıkıntılı bir süreçte kalbinizde sıkıntı ve baskı hissetmişsinizdir. İşte bu durumların hiçbiri şans eseri olan durumlar değildir. Ruhsal dünyadaki sıkıntıların fiziksel dışa vurumları yani “psikosomatik” sıkıntılardır.

Endişeli ve gergin ruh halinin ortaya çıkardığı bu fiziksel belirtiler kişiyi daha da endişeye sokar. “Acaba başım neden ağrıyor?” diye düşünür ve internetin sınırsız dünyasında araştırmaya başlar sıkıntısını. Bilgilenme ve bilinçlenme ile birlikte endişeli ruh hali daha da artmaya başlar. Bir söz vardır “Cehalet Mutluluktur” diye. Bazen gerçekten doğru bilmemek mutsuz edebilir insanı.

Baş ağrısı ile ilgili internetteki kısa bir araştırma “beyin tümörü” nü çıkartır kişinin karşısına. Hemen belirtilerine bakar, belirtilerine baktıkça tek tek kendinde de görmeye başlar bu belirtileri, o sayfadan o sayfaya gezer dolaşır ve araştırmanın sonucunda kendi tanısını koymuştur. “Kesin beyin tümörüm var” ve dua etmeye başlar iyi huylu olması için. Bu süreçte yükselen kaygı  panik ataklara, vücudun işleyişindeki bozulmalara neden olur. “Al işte bak diğer belirtilerde ortaya çıkmaya başladı.” Hemen hastanelerde doktorlardan randevular alınır, radyolojik tetkikler istenir, sonucu biliyordur ama bir umut gidilir hastaneye. Doktor muayene eder, tetkikler yapılır ve sonuç temiz. “Gerilim tipi baş ağrısı” denilen stres sonucu oluşmuş bir durum bulunmuştur.

İşte kritik süreç bundan sonra başlar. Kimi kabullenir bir şeyi olmadığını ve stresle mücadeleyi; psikiyatrik – psikolojik tedaviyi kabul eder ve sıkıntıdan kurtulur. Kimi ise hasta olduğuna, kanser olduğuna emindir. Doktor görememiştir, yetianmez bu sonuçla. Doktor doktor, hastane hastane gezer, hiçbir sonuç ve tetkik tatmin etmez onu. Yanılıyordur herkes. Bu kişiler çok fazla zaman ve para kaybedip çok fazla kaygı yaşadıktan sonra bir psikolojik tedaviye başlar ve geçen günler harcanan zaman ve üzüntü hep boşadır.

Bir hastalığın pek çok belirtisi olabilir, pek çok detay ve ileri görüntüleme tetkikleri ile belirlenebilir anca bazı hastalıklar. Bu yüzden yaşadığınız birkaç belirtiyi internete yazıp en kötü sonuçları kendinizde aramayın. Tabii bu ihmal etmek anlamına da gelmesin. Tıp bu kadar ilerlemişken tıbbın nimetlerinden tabii ki faydalanın. Şikayetleriniz belirli bir süre devam ediyorsa doktora gidin ama doktor bir sıkıntınız olmadığını söylüyor ve sizi psikolojik tedaviye yönlendiriyorsa doktorunuzu dinleyin. Sıkıntılarınızın nedeni gerçekten psikolojik olabilir.